<< Tagasi uudistele

Eesti hakkab siiski edendama alternatiivenergeetikat. Fortum plaanib päikeseelektrijaama ehitamist.

19 april 2017

2017nda aasta 18. aprillil levis Eesti meedias teade, et Fortum plaanib Tartumaal Luunja vallas PEJ (päikeseelektrijaama) rajamist.

Investeeringu summa jääb10 ja 50 miljoni euro vahele ning planeeritav võimsus on 50 MV.


Kohalike võimude poolt on juba alustatud krundi ehituseelne planeerimine, kui lahendada jääb küsimus riigile kuuluva kinnistu üleandmisest Fortumile. Samuti esineb krundil reostuse probleem ning Fortum ei ole veel teinud ühest otsust reostuse kõrvaldamise osas. Samal ajal toob ettevõte näite Saksamaa praktikast, kus PEJ paigaldatakse just sellisele maale, mida muuks otstarbeks kasutada ei ole võimalik. Muide, Ukraina plaanib Tšernobõli AEJ eraldustsoonis PEJ ehitamist veel enne 2017 aasta lõppu.


Vaatamata sellele, et Eesti on Euroopa Liidu liikmesriik ning Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni liige, toetab riik taastuvate energiaallikate (TEA) kasutuselevõtu kaudu energeetikasektori moderniseerimist üsna vähe. Kuigi riigis tegutseb mitu hüdroelektrijaama (HEJ) ning tuuleparki, toodetakse 90% elektrienergiat põlevkivist. Põlevkivi kaevandamise tõttu on Eesti OECD liikmesriikide võrdlusanalüüsis esikohal CO2-heitkoguste poolt sisemajanduse koguprodukti (SKP) ühiku kohta ning on energiamahukuselt kolmandal kohal. Oma aruandes soovitas OECD Eestil teha tööd põlevkivi osakaalu vähendamiseks riigi energiabilansis ökoloogiliste energiaallikate osakaalu suurendamise kasuks. Vaatamata Eesti Energia lubadusele asendada 2013-ks aastaks biomassiga kuni 50% energiatootmist, seda paraku ei toimunud. Paljuski on see seletatav sellega, et põlevkivisektoriga on seotud ligi 7,5 tuhat töökohta ning veidi üle 1,3 miljoni elanikuga Eesti jaoks on see arvestatav number.

 

Eesti saboteeris viimase võimaluseni oma kütuseturu vastavusse viimist EL nõuetega, mille eesmärgiks on 2020 aastaks biolisandite osakaalu suurendamine lubatud kütuses vähemalt 10%-le. Vastavalt Eesti riigikogu poolt vastu võetud seadusemuudatusele peavad kütusemüüjad alates 2018 aasta maist lisama bensiinile ja diislile biolisandeid.


Allikas: neftegaz.ru
<< Tagasi uudistele