<< Tagasi uudistele

Päikeseenergia buum Eestis

25 mai 2017

2016. aastal kasvas Euroopas päikeenergia tootmismaht võrreldes eelmise aastaga peaaegu 1,5 korda, väga kiiresti kasvab huvi alternatiivse energia vastu ka Eestis.

Viimase viie aasta jooksul on pea 40 korda suurenenud nende arv, kes toodavad elektrit suurte elamute jaoks iseseisvalt: kui 2012. aastal sai Elektrilevi 23 väiksemat päikeseelektrijaama, siis tänavu aprillis oli neid juba 900! Päikeseenergial töötavad mikroelektrijaamad edastasid võrku rohkem kui 2138 megavatt-tundi elektrit, mis on kaks korda rohkem, kui aasta varem ning üle 200 inimese hakkas tootma elektrit omatarbeks. Elektrilevi andmetel töötab enamus selliseid mikroelektrijaamu päikesepatareidel, mis juba hakkavad tuulikuid välja tõrjuma.


Päikeseenergial töötavate mikroelektrijaamade kiire kasv on seletatav eelkõige päikesepaneelide hindade languse ja sellega, et inimesed soovivad muutuda vähem sõltuvaks energiaettevõtetest – sellest räägib ka Eesti Päikeseenergia Assotsiatsiooni juht Rein Pinn. Kuigi elektrienergia hinnad eriti ei kasva, tahavad tarbijad omada kindlustunnet tuleviku ees.


1996. aastast turul tegutsev ettevõte EVAS B&P on ammu võitnud endale hea ja usaldusväärse partneri nime paljude teenustarbijate seas, ta sammub ajaga kaasa ning on valmis pakkuma soodsaid lahendusi päikeseenergial töötavate alates 2 kV elektrijaamade paigaldamiseks („võtmed kätte“) vastavalt nii eramaja omanike kui ka tööstusettevõtete, kaupluste ja teiste objektide vajadustele.


Vähem päikest rohkem energiat
„Eksisteerib stereotüüp, et Eesti ei sobi päikeseenergia tarbimiseks, kuid olemasolevad näitajad tõestavad veenvalt, et meie riigis saab elektrienergiat toota sugugi mitte halvemini kui nendes riikides, kus on oluliselt suurem päikeseliste päevade arv,“ kinnitas EVAS B&P direktor Sergey Poljanskikh, - isegi vastupidi, päikeseelektrijaam Eestis annab rohkem elektrit, kui samaväärsed seadmed nt Saksamaal. Eksperdid seletavad seda nii, et Eesti aastakeskmine temperatuur on madalam, päikesepaneelid töötavad aga tõhusamalt madalamatel temperatuuridel. Just seetõttu oleme lisanud meie ettevõtte poolt pakutava laia teenusevalikusse päikeseelektrijaamade paigalduse ja näeme selle valdkonna suuri perspektiive. Alustame endast – juba lähiajal ilmub meie hoonele minielektrijaam.


Eestis hakkati paigaldama päikesepaneele ka mitmekorruselistele elamutele. Need on korteriühistud, mis vaatavad tulevikku ja tahavad vähendada oma kulusid. Vaatamata sellele, et KT-d peavad alguses tegema tõsiseid invisteeringuid, on kindel, et tulevikus need investeeringud mitte ainult ei tasu ennast ära, vaid aitavad elamul säästa raha. Taoline kogemus on olemas Tartus. EVAS B&P spetsialistid ei kahtle, et lähitulevikus võib selliseid maju näha ka Ida-Virumaal.


Tuleb lisada, et Eesti toetab taastuvatest allikatest pärit elektrienergia (eriti päikeseenergia) tootmist. Tähtis samm päikesepaneelide elektri võrguühendusega süsteemi paigaldamisel on lepingu sõlmimine võrguettevõttega üleliigse taastuvenergia müümiseks elektrivõrku börsihinnaga. Lisaks sellele saab taastuvenergia tootja kogu võrku suunatava elektri eest toetust ettevõttelt Elering, mis 2017. aastal moodustab 5,37 senti/kWh.


Miks tasub investeerida?
- Ühekordsel investeerimisel päikeseelektrijaama saate tasuta energiaallika 25 aastaks.
- Kogu kasutamisaja jooksul praktiliselt puuduvad kulutused, elektrijaam tasub ennast ära 7-9 aastaga.
- Keskkonnasõbralik, ei tekita müra, vibratsiooni ega kahjulikku kiirgust.
- Päikesepaneel on töökindel ega nõua spetsiaalseid litsentse paigaldamiseks.
- Koosneb vaid mõnest detailist – päikesepaneelid, inverter, kinnituste süsteem ja arvesti.
- Kogu energia kulutatakse omaniku vajadustele, ülejäägid müüakse üldisesse elektrivõrku.


Kuidas valida partnerit?
Päikeseenergia turg kasvab hoogsalt, paljud ettevõtted pakkuvad päikesepaneelide süsteemide tootmise ja paigalduse teenuseid. Kahtlemata tahab iga tarbija säästa raha, kuid sellise pikaajalise projekti korral ei pea teenuse hind mängima kõige tähtsamat rolli ning tähelepanu tuleb pöörata teistele teenusepakkuja tegevuse aspektidele, sealhulgas ka edasise koostöö perspektiividele.


EVAS B&P aitab kõikides küsimustes
EVAS B&P tegutseb edukalt elektriteenuste turul 21 aastat. Ettevõte omab kvaliteedisertifikaate ja „Eduka Eesti Ettevõtte“ tiitlit. Alates 2014 on ettevõte Eesti Kaubandus-Tööstuskoda liige.


Ettevõtte töötajad on välja töötanud tehnilised lahendused, mida pakutakse lame- ja viilkatusega majade omanikele, on võimalik kinnitada paneele hoone fassaadile või maapinnale. Siin pakutakse kõikvõimalikke teenuseid: projekti ettevalmistus, seadmete paigaldus, abi võrguoperaatori võrku ühendamise dokumentide vormistamisel ja järgnev seadmete hooldus.


Autor: Irina Kiviselg Allikas: evas.ee
<< Tagasi uudistele