<< Tagasi uudistele

Päikesepaneele hakatakse paigaldama ka kortermajadele

17 jaanuar 2017

Annelinnas Kalda teel asuv suur kortermaja on fassaadilahendusi pakkuva ettevõtte OÜ Auricu projektijuhi Rainis Rebase sõnul Tartus esimene sarnane hoone, mis hakkab tarbima just päikeseenergiat. «Ostukeskustele ja väiksematele majadele on päikesepaneele paigaldatud varemgi, kuid antud Kredexi toetuse saanud kortermaja on esimene,» rääkis Rebane.

Kalda tee 12 korteriühistu esimees Enrico Majas ütles, et päikeseenergiast saadav elekter läheb eelkõige uue ja moodsa soojustagastusega ventilatsioonisüsteemi toiteks: «Hakkab toimima lahendus õhk-vesi-soojuspumpadega ning kuna elektritarbimine seetõttu kasvab, saab seda suurenemist kompenseerida päikesepaneelide kasutuselevõtuga».

 

Kredex toetab

115 korteriga maja katusele paigaldatakse 62 päikesepaneeli summaarse tootmisvõimsusega 15,5 kW. «Soojendame endale kraanivett ning sügisel ja kevadel toodame sooja ka radiaatorite tarvis,» ütles Enrico Majas. Suvel aga, kui maja elektritarbimine on väheneb, läheb üle jääv elekter Eesti Energia üldvõrku ning jääb ühistu ettemaksuks.

 

Majase sõnul hakkas ühistu hoone kordategemisele mõtlema juba kaks ja pool aastat tagasi: «Maja on peaaegu 43 aasta vana,» rääkis Majas. «Kõik algas sellest, et vihma tõttu sadas katus ühest kohast sisse. Just siis saime remondi hinnapakkumuse ning asi hakkas vaikselt arenema».
Enne lõplikku otsust lasi korteriühistu läbi viia hoonele energia¬auditi, mille tulemusel omistati majale energiaklass F. «See oli äärmiselt halb tulemus,» tõdes Majas. «Kui talvel on tuulevaikne, siis on veel enam-vähem, kui aga tuul ikka läbi paneelide lõõtsutab, siis võib küll radiaatorid tuliseks kütta, aga elamine on ikka külm,» lausus Majas. Ta lisas, et otsust aitas langetada ka Kredexi poolt lubatud toetus.


«Kui teha korda ainult katuse, tuleb maksta 100 protsenti ise, aga kui renoveerida kogu hoone, siis on võimalik riigilt toetust saada,» rääkis ta. «Just nagu teisedki, olen ka mina raha lugev inimene ja kui keegi ikka katab 40 protsenti sinu kulutustest, ei ole siin tegelikult suurt midagi mõelda.»


Kõik tööd tehakse ühe korraga
Kuna majas on palju eakaid korteriomanikke, olid paljud neist laenu võtmise vastu, aga see on suure ühistu puhul paratamatu.


Kalda tänava kortermaja renoveerimine läheb maksma 1,3 miljonit eurot. Selle eest saadakse uus katus, soojustatakse seinad, vahetatakse radiaatorid ja kogu küttesüsteemitorustik. Samuti vahetatakse välja nõukogudeaegne elektrikilp, soojustatakse vundament ning tehakse uus drenaaž.


Töödega alustati mullu detsembris ning planeeritakse lõpetada selle aasta augustis. Pärast remonti peaks hoone kuuluma C-energiaklassi.


Tulevikus kasvab päikeseenergia kasutamine Tartus veelgi. Ka eurorahale toetuv SmartCity projekt, mille järgi peaks renoveeritama umbes 20 1960ndatel ehitatud hruštšovkat, näeb ette päikesepaneelide kasutamist. Tartu teaduspargi juhatuse liige Raimond Tamm ütles, et päikesest saadav energia läheb suures osas ventilatsioonisüsteemide ja maja üldelektri tarbeks.


Allikas: rus.postimees.ee
<< Tagasi uudistele